Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?
20 października 2022
Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje konieczność szybkiego najedzenia się, raz za razem omijamy zupy, wybierając posiłki, które niegdyś serwowane były zazwyczaj jako to większe danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to cały czas są one stałym punktem w ofercie bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo stawiane na stołach w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek a barszcz biały – co wyróżnia te potrawy?
Jeżeli zapyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób nawet nie widzi głównej różnicy pomiędzy tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co różni te zupy, jakkolwiek wypada zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każde danie jest odbiciem umiejętności kucharza i jego indywidualnych upodobań. Co jednak da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajduje się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, bo w ramach tej grupy zup można wyróżnić trzy rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany na ogół ze sporą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Przygotować samemu czy kupić?
Preparacja zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W książkach kucharskich znaleźć można kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednakże domowy zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli chrapka np. na żur zaatakuje was bez ostrzeżenia, warto wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym zrobimy wyborny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]