Zdrowa kuchnia. O soli himalajskiej i kłodawskiej
18 marca 2022
Zamów sól himalajską różową.
Sól to składnik konieczny do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Dlaczego powinno się wykorzystywać je podczas gotowania?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale podbija smak potraw. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. potas, magnez czy żelazo, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, np. metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło magnezu, cynku i wapnia
Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest znakomitym dodatkiem do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków koniecznych do zachowania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dlatego nie zatraca swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]