Domowe kiszonki to nie tylko polski przysmak

12 maja 2022

Więcej szczegółów o kiszonych warzywach.

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to typowo słowiański specjał, sporadycznie przyrządzany w pozostałych rejonach świata. Lecz kiszonki modne są nie tylko w całej Europie, ale także w obu Amerykach oraz w Azji.

Kwaszonki znane są ludziom od tysiącleci

Zgodnie z wiedzą historyków proces zabezpieczenia pożywienia przez ich zanurzenie w roztworze octu, w soli albo w solance, znany jest ludzkości od przeszło czterech tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie została odkryta w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niskie pH roztworu, w którym się go zanurza, powstrzymuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Paręset lat wstecz była to najlepsza metoda, aby wydłużyć czas zdatności do konsumpcji warzyw, mięsa oraz ryb niekiedy o kilkanaście tygodni. W wyniku tego pojawił się obyczaj preparowania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kwaszonki od zarania swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co oczywiście nie jest przesadzone. Charakteryzują się one m.in. sporą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu szkorbutu. Co ciekawe, w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z kukurydzy czy pulpy ziemniaczanej.

Kwaszonki – co się na ogół kisi?

Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie na całym świecie, także w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie cieszy się dużą popularnością. Tymczasem ogórki kwaszone są tam bodaj niezmiernie lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hot-dogów i burgerów. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraczki, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. cebulę, bakłażany oraz owoce (np. truskawki), a czasem nawet jaja.

Ocet i Solanka wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kwaszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się fundamentem bądź ważnym dodatkiem do setek przepisów narodowych. Należy wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w trakcie kwaszenia. Skutkiem tego ogórek wyprodukowany wedle standardowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w Japonii.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]