Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie

24 września 2022

Dalsze informacje o barszczu czerwonym z koncentratu w butelce.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa tylko na święta, którą spożywamy z reguły w trakcie Wigilii bądź znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W rodzinach, w których tradycja jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stolikach nie tylko w postaci zupy, lecz także jako dodatek do wielu potraw.

Barszcz czerwony to zupa uniwersalna

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego nieznacznie słodki, a równocześnie kwaśny aromat powoduje, że wyśmienicie współdziała on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy przedkładają kartofle, jajko i plastry kiełbasy, inni zalewają nim uszka z kapustą, grzybami czy też mięsem. Barszcz czerwony to doskonała strawa na obiad, lecz także smaczna przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do chrupiącego pasztecika z pieczarkami czy drożdżówki z mięsnym nadzieniem.

Warto podkreślić, iż barszcz czerwony, jeśli nie jest zabielony śmietaną, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, toteż zaleca się go anemikom. Jednak ze względu na fakt, iż podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie często spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak

Nie istnieje uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego nieco cukru, by wydobyć naturalny słodki smak buraka, pozostali kochają pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli przygotuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma mocniejszy, kwaśny posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym dostarcza organizmowi więcej niezbędnych minerałów i witamin. Zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przygotować na własną rękę, lecz proces fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź online.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]