Zbiornik ze stali nierdzewnej dla branży spożywczej i kosmetycznej

11 stycznia 2020

Jednym z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem rozmaitych substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu dziedzinach przemysłu.

Zbiorniki stalowe dla przemysłu kosmetycznym

Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Służą one zarówno do magazynowania sporych ilości ukończonych już mieszanek, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wyżej właściwości sprawiają, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest też świetnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa.

Zbiorniki stalowe dla sektorze spożywczym

Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często stosowane w rozlicznych przedsiębiorstwach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, browarach czy piekarniach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego materiału. Oferta przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na takich zasobnikach nie powstaje osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami bądź drobnoustrojami.